كاهش عوارض آلودگی هوا با طب سنتي

دمنوش برای كاهش عوارض آلودگی هوا
آلودگی هوا با مشخصات و مشکلات امروزی و ورود انواع آلاینده ها و گرد خاک و… پدیدهای نسبتا جدید است که در گذشته به این شکل سابقه نداشته است.
اکثر این آلودگی ها با منبع انسانی می باشد و برای بدن و طبیعت بسیار خطرناک هستند.
از طرفی صدمات پی در پی به محیط زیست و شهرسازی های غیر اصولی و وجود کارخانه جات متعدد باعث تشدید زمان های آلودگي هوا شده است.بطوری که سالانه تعداد روزهای پاک کاهش می یابد و بیشتر روزها با آلودگی محیط زیست مواجه هستیم.
حالا در این شرایط هیچ کس نمی اند معضلات آلودگی و اثرات آن را همانند خودمان درک و به سبب آن کاهش دهد.
اما در این بین توصیه هایی در طب سنتی وجود دارد که میتواند به کاهش عوارض آلودگي هوا باعث شوند.
یکی از عوارض خطرناک آلودگی هوا بروز غلظت خون در شرایط بد آب و هوایی است که میتواند فرد را دچار مشکلات زیادی کند.
حتی خطر بروز سکته های قلبی و مغزی و لخته شدن خون در رگ ها میتواند از عوارض جبران ناپذیر آن باشد.
چه عواملی باعث بروز غلظت خون در فرد می شوند؟
بخشی اندکی از علت ابتلا به مشکل غلظت خون، زمینه های ارثی و مادرزادی است این میزان حدود ۵ تا ۱۰ درصد است.
ولی بیشترین علل ابتلا به غلظت خون ، وجود بیماری های ریوی و قلبی است که باعث کاهش اکسیژن رسانی در بدن و خون می شوند.
زمانی که اکسیژن کافی به بدن نرسد، برای جبران این کمبود بدن گلبول قرمز بیشتری در بدن می سازد. این امر که باعث افزایش غلظت خون در رگ ها و فشار بیش از حد به قلب برای پمپاژ در بدن می شود و علائم اولیه آن بروز سردردهای مکرر روزانه و بی حوصلگی و گیجی و منگی است.
با کمبود اکسیژن در بدن، هورمونی به نام اریتروپویتین از کلیه ترشح می شود که این هورمون، مغز استخوان را برای ساخت بیشتر گلبول قرمز تحریک می کند تا بتواند کمبود اکسیژن رسانی به بافت های بدن را با افزایش گلبول قرمز جبران کند.
چه کسانی بیشتر دچار غلظت خون می شوند ؟
اغلب کسانی که در ارتفاعات کوهستانی ساکن هستند بدلیل کاهش سطح اکسیژن محیط دچار غلظت خون می شوند.
همچنین افرادی که در مناطق آلوده زندگی می کنند همین شرایط و حتی بدتر از آن را تجربه می کنند. آنها دچار بیماری غلظت خون می شوند. و علاوه بر آن آلودگی در تمام اعضای بدن ( پوست و ریه و گوارش و..) تاثیر سوء می گذارد.
استرس و تنش های عصبی هم عامل بروز غلظت خون هستند. استرس و فشارهای روانی سبب افزایش ترشح آدرنالین و در نتیجه بروز انقباضات عروقی میشوند، بدین ترتیب پلاسمای خون به خارج عروق نشت کرده و نسبت آن به گلبول قرمز کاهش مییابد.
تعریق و اسهالهای شدید از علل بروز غلظت خون هستند.
یکی دیگر از علل مهم غلظت خون، استعمال دخانیات و سیگار است. با مصرف سیگار، اکسیژن رسانی به خون کم می شود و غلظت خون ثانویه ایجاد می شود.
در برخی افراد به طور ارثی، هموگلوبین خون شان به راحتی اکسیژن را به بافت ها تحویل نمی دهد که در واقع به آن هموگلوبین غیرطبیعی گفته می شود که جزء علل نادر غلظت خون محسوب می شود.
بیماری مغز استخوان، تومورهای بدخیم کلیوی و کبدی در بزرگسالان، تومورهای مخچه ای در کودکان، فیبروم های رحمی در زنان، کیست های متعدد کلیه، سنگ کلیه و انسداد مجاری ادراری نیز می توانند غلظت خون را سبب شوند.
فراموش نکنیم که تمام این علائم از محیط های آلوده بوجود می آید.
علائم غلظت خون چیست؟
- سرخ شدن صورت
- تیرگی رنگ لب به ویژه هنگام انجام فعالیت های ورزشی
- اختلالات تنفسی مثل تنگی نفس
- اختلالات هوشیاری
- منگی و خواب آلودگی
- اختلالات بینایی مثل تاری دید
- ضعف و بی حالی
- سردردهای غیرطبیعی
- خارش بدن به ویژه بعد از دوش گرفتن با آب گرم
- برجستگی وریدهای چشم
عوارض غلظت خون :
غلظت خون در بدن باعث کندی حرکت خون در قلب و رگ ها می شود که با گرفتگی اندام هایی نظیر دست و پا، و یا لخته خون و موجب سکته مغزی یا قلبی خواهد شد.
افزایش غلظت خون در افراد مبتلا به بیماری های ریوی، باعث آمبولی (انسداد جریان خون) ریه می شود.
زخم معده ، دردهای استخوانی و در مراحل بعد نقرس و سنگ کلیه می تواند بروز کند.
فشار خون بالا ، خونریزی بینی و بزرگی کبد و طحال از دیگر عوارض غلظت خون است .
درمان غلظت خون :
- درمان عوامل زمینه ای در بدن
- حجامت در ماههای معتدل سال
- درمان های دارویی جهت کاهش تولید گلبول های قرمز خون
- پرهیز از استعمال دخانیات و سیگار و قلیان حدالامکان دوری از هوای آلوده
- استفاده از گیاهان تسویه کننده خون و دمنوش های گیاهی
اما باید بدانیم که غلظت خون در نتیجه بروز آلودگی هوا رخ می دهد که نیاز هست به این موضوع بپردازیم.
دمنوش های موثر در کاهش عوارض آلودگي؛
به طور کلّی توصیه میشود در شرایط آلودگی هوا، از خوراکها و روشهایی استفاده شود که از راههای گوناگون، آثار زیانآور مواد آلاینده را کاهش میدهند.استفاده از تغذیه های طبیعی و سالم و اجتناب از مصرف انواع غذاهای فرآوری شده و فست فود ها می تواند یکی از راههای کاهش عوارض آلودگي هوا باشد. مکانیسم آلودگی هوا در بدن انسان بصورت کاهش اکسیژن رسانی به بدن و پوست می باشد. این کمبود اکسیژن باعث تنفس کمتر بدن و پوست انسان می شود.

دمنوش گیاهی
چی بخوریم تا عوارض آلودگي هوا در بدن ما کاهش یابد :
- سيب
- انار شيرين يا كمي مايل به ترشي
- دمنوش چای سفید
- استفاده از دمنوش آويشن شيرازی به ويژه براي مبتلايان آسم و برونشيت جهت پاکسازی ریه و مجاری تنفسی
- دمنوش گل گاوزبان همراه ريشه سنبل الطيب و بهار نارنج به ويژه براي مبتلایان به افسردگی و افراد مبتلا به پر فشاري خون
- استفاده از دمنوش گل زوفا
- بوييدن رايحه بهار نارنج ، رزماري
- بوييدن برگ شمعداني عطري كه به هوشياری بهتر در هوای آلوده كمك مي كند.
با توجه به اینکه آلودگی هوا تاثیر مستقیم بر سطح هوشیاری و عصب مرکزی دارد یکی از راههای مبارزه با آن استفاده از روش های رايحه درمانی است.
دمنوش چای سفید :
یکی از بهترین و پرخاصیت ترین دمتوش های گیاهی برای مقابله با عوارض آلودگي هوا چای سفیدچای سفید است. این گیاه سرشار از آنتی اکسیدان است و بهترین نوع چای محسوب می شود.
دمنوش آویشن برای کاهش عوارض آلودگی هوا :
سرفه یکی از آشناترین علائم بیماريهاي ریه و مجاری تنفسی است.
دربسیاري از موارد سرفه ، شکایت و دلیل اصلی مراجعه به پزشک است و در مواردی نیز همراه سایر علائم مانند تنگی نفس خود را نشان میدهد.
آلودگی هوا آثار مخربی را بر سلامت میگذارد.
ميزان مبتلايان به بيماري هايي چون آسم ، واکنش هاي آلرژيک ، برونشيت و عفونت هاي سيستم تنفسي در عصر حاضر به شدت افزايش يافته است.
کارشناسان بر اين باورند که بخش بزرگی از اين بيماریها ناشی از تاثيرات آلودگی هوا میباشد.
گیاه آویشن در طب سنتی در درمان هرگونه سرفه به کار می رفته است. از طرفی بهترین گیاه برای پاکسازی بدن از انواع آلودگی ها است.
این ماده با اثر بر مرکز سرفه در بصل النخاع عمل می کند و از طرفی با تحریک مژك های مسیر تنفسی به تخلیه خلط از مجاری تنفسی نیزکمک می کند.
تا کنون ثابت شده است که گیاه آویشن در درمان مشکلاتی به شرح ذیل مفید است.
- سرفه حاد و خشک
- سرفه ناشی از آلرژيی
- عفونت آنفولانزایی
- پنومونی باکتریال آتیپیکال
- برونشیت حاد
- سرفه با علت نامشخص سرفه ای
مواردي كه در زمان آلودگی بايد پرهيز شود:
عدم مصرف غذاهای مانده، گوشتهای صنعتی و خوراکیهای حاوی مواد نگهدارنده، روغنهای چندبار حرارتدیده مانند فستفودهای سرخشدۀ بازاری، تنقّلات بازاری مانند چیپس و پفک و…. اهمیت دارد.
نداشتن فعالیت های سنگین روزمره در زمان آلودگی هوا یکی دیگر از اموری است که باید مورد توجه قرار گیرد. حدالامکان فعالیت های ورزشی در ساعات آلودگی کمتر و فضای بسته مثل استخر و شنا انجام شود.
پرهیز از همۀ اموری که غلظت خون را افزایش میدهند:
غلظت خون یکی از عوارض الودگی هوا است. و اکثر افراد دارای غلظت خون بالا در معرض انواع سکته های قلبی و مغزی می باشند. به همین علت است که اکثر افرادی که در شهرهای پرجمعیت زندگی می کنند دچار سکته های از این قبیل می شوند.
در زمان آلودگی هوا منع مصرف گوشت گاو، عدس، بادمجان بخصوص میرزاقاسمی، گوشتهای صنعتی، غذاهای خمیری مثل ماکارونی، و غذاهای چرب و سنگین مثل کلّهپاچه باید در دستور کار باشد.
تنفس پوست در زمان آلودگی هوا :
اجتناب از آرایشهای سنگین که همین تنفس اندک پوست را نیز کاهش میدهند.
استفاده از ترکیبات گیاهی برای پاکسازی پوست مانند ؛ ژل آلوورا طبیعی و ترکیبات جوانساز و آبرسان پوستی در زمان آلودگی هوا حائز اهمیت است.
دوری از همۀ اموری که نیروی عمومی بدن را کاهش میدهند مانند خواب ناکافی ، شبزندهداری ، ورزش شدید و طولانی ، مواجهه با هوای بسیار سرد ، مواجهۀ طولانی با تابشهای الکترومگنتیک بهخصوص رایانه و تلفن همراه باید مورد توجه قرار گیرد.
مراقبت از خود و محیط :
همانطور که اشاره شد آلودگی های امروزه بر اثر فعالیت های مخرب انسان و صدمات جبران ناپذیر به محیط زیست بوجود آمده است.اگر گیاهان توانایی درمان و بهبود وضعیت سلامتی ما را دارند و می توانند انسان را در مواقع بیماری نجات دهند پس حتما دلیل آن ذات طبیعی بدن انسان است و ما نمی توانیم در شرایطی مصنوعی و غیر طبیعی به حیاط خود ادامه دهیم و راهی جز بازگشت به طبیعت نداریم.
این موضوع حائز اهمیت است که تمامی ما نسبت به محیط زیست نه تنها خانه خود بلکه شهر و هر محیطی که در آن تنفس می کنیم بی تفاوت نباشیم و توجه کافی به محیط زیست برای تک تک ما ضروری بوده و غفلت در نگهداشت این گوهر گرانبهاء مطمئنا با صدمات جبران ناپذیری همراه خواهد بود.