نقرس و راههای درمان آن

نقرس :

بنا بر نظر او درکتاب قانون، علت درد مفاصل یا نقرس  می تواند سوء مزاج و یا خروج عضو از تعادل مزاجی می باشد.

در این صورت، خلط نامناسب در یکی از اعضاء به خصوص پا تجمع می یابد و نمی تواند دفع شود.

ابن سینا بر این باور است که این بیماری ارثی است و از پدر به فرزند منتقل می شود.

علایم بیماری در طب مدرن علاوه بر دردناک بودن مفصل و علائم ظاهری مانند قرمزی،افزایش حرارت و تورم مفاصل، برای تشخیص دقیق از آزمایش های گوناگونیمانند تکنیک کریستالوگرافی x-ray ، تست شمارش گلبول های سفید و تعیین غلظت اسید اوریک سرم استفاده می شود.

هم چنین اگر بیماری نقرس با افزایش مونو سدیم اورات خون باشد، می تواند باعث ایجاد ادم (خیز)شود.

معمولاً یکی از مفاصل زودتر به این بیماری دچار می شود که مفصل بیناولین استخوان متاکارپ و بند پروگزیمال انگشت شست پا می باشد.

نقرس  بیماری دارای اساس ژنتیکی Metacarpophalangeal join  می باشد .

از نظر ابن سینا نقرس اغلب از انگشت شست پا وگاهی نیز از پاشنه پا شروع می شود .

این بیماری با افزایش دمای بدن یا محیط شدت می یابد .

درمان امروزه نتیجه تحقیقات گسترده نشان داده است که شیوه زندگی نقش مهمی در کاهش بروز نقرس دارد.

فعالیت هایی مانند کاهش مصرف الکل، کاهش وزن، محدود کردن خوردن غذاهای سرشار از پروتئین و پورین، نوشیدن آب زیادو پوشاندن مفاصل در فصل سرما ).

زیرا سرما باعث حمله نقرسی می شود .

می تواند باعث کاهش احتمال وقوع این بیماری شود.

هم چنین تحقیقات فراوانی نیزبر روی تأثیر رژیم غذایی و رابطه آن با نقرس انجام شده است که نشان می دهند

این افراد نباید گوشت قرمز بخورند

و خوردن گوشت کبد، بوقلمون، ماهیساردین، ماهی قزل آلا، خوک و … نیز برای این بیماران مضر است.

هم چنین مبتلایان، در صورت مصرف الکل، باید مصرف الکل را متوقف کنند؛ چراکه باعث افزایش غلظت اسید اوریک پلاسما می شود و با افزایش غلظت اسیداوریک پلاسما شدت بیماری افزایش می یابد.

در طب مدرن از داروهای گوناگونی مانند آلوپورینول و داروهای ضدالتهاب غیراستروئیدی ( NSAID) برایدرمان نقرس استفاده می شود .

داروهای ضدالتهاب غیراستروئیدی عوارض جانبی گوناگونی دارند ؛

مانند افزایش احتمال بیماری های قلبی عروقی، نارسایی کلیه و بیماری های معده ای و روده ای . استفاده از بسته یخ(کمپرس یخ) و -استراحت می تواند برای کاهش درد مفاصل آسیب دیده مفید باشد.

با توجه به اهمیت دفع مواد زائد به بیماران توصیه می شود که به مقدار فراوان آب و مایعات مصرف کنند.

درمان های گیاهی

با توجه به اینکه ویتامین C نقش بسیار مهمی در پیشگیری از بروز حملات نقرسی دارد.

لذا مصرف مقادیر کافی منابع غذایی این ویتامین شامل میوه ها و سبزیجات

مانند:

مرکبات

کیوی

توت فرنگی

طالبی

فلفل سبز

گوجه فرنگی

آب گوجه فرنگی

و کلم بروکلی جهت کاهش ترشح اسید اوریک و کاهش التهاب در بدن توصیه می شود.

استفاده از انار ، توت فرنگی ، گیلاس ، و تمشک قویا توصیه می شود.

مصرف سبزیجات شامل :

مارچوبه

اسفناج

گل کلم

قارچ

عدس

لوبیا

و نخود خشک بدلیل افزایش ترشح اسید اوریک در طی حمله حاد نقرس مجاز نمی باشد .

اما هنگامی که مرحله حاد فروکش می کند فرد مجاز به مصرف نصف لیوان از سبزیجات نامبرده خواهد بود.

استفاده از روغن زیتون ( از نوع تصفیه شده یا بکر ) جهت کاهش التهاب توصیه می شود.

استفاده از منابع حاوی امگاه 3 نظیر روغن ماهی ویا مکمل روغن ماهی ، روغن تخم کتان ، روغن سویا و روغن کانولا برای تهیه غذا و گردو برای کاهش التهاب و کاهش ترشح اسید اوریک کمک نموده و خطر ابتلا به بیماریهای قلبی – عروقی را کاهش می دهد.

محصول با موفقیت به سبد خرید اضافه شد.